Dekati bukan Muslim dengan mengambil tahu tentang mereka

Taman Melawati, 5 Nov – Seramai 50 orang menghadiri satu program dakwah iaitu Hidayah Centre Evening Talk bertajuk “Fiqh Dakwah pada Masyarakat Bukan Muslim di Malaysia” anjuran Hidayah Centre dan IKRAM Ampang Jaya baru ini. Pengisian yang cukup bermakna bagi hadirin  yang hadir ke program itu cukup berpuas hati.

Belajar tentang cara berdakwah dengan bukan Muslim mengikut hukum Islam memantapkan lagi pemahaman dan seterusnya berani untuk ke medan dakwah kepada kawan-kawan sepejabat, jiran tetangga, kawan “chatting” apatah lagi kawan-kawan dulu. Perkongsian ini diberikan oleh Al Fadhil Ustaz Mohammad Nidzam Abdul Kadir (gambar di bawah) yang tidak asing lagi di media masa seperti TV9 “Dekat di hati”.

Pengalaman yang lebih dari 15 tahun dalam dakwah kepada masyarakat tempatan di Sarawak juga menguatkan lagi teknik-teknik dakwah para hadirin. Setiap bangsa mempunyai budaya, pantang larang dan juga adat resam yang perlu difahami dan cukup berbeza malah pendekatan yang diberikan turut sama berbeza. Itulah perkongsian Al Fadhil Ustaz Asmui Munir Tukimin (gambar di bawah), pendakwah Indonesia yang berdakwah di pedalaman bumi kenyalang itu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s