KAFA Bahasa Inggeris Saudara Baru

Anjuran Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin bersama Hidayah Centre & amp; MACMA

21 Nov, Putrajaya : Alhamdulillah, buat julung kalinya Kelas Asas Fardhu ‘Ain dalam bahasa Inggeris yang diadakan mendapat perhatian 25 peserta saudara baru yang berasal dari luar negara. Kelas ini telah dianjurkan oleh Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin (TMZA) kerjasama dengan Hidayah Centre dan MACMA.

Peserta-peserta dari pelbagai bangsa menyertai Kelas Fardu Ain (KAFA) Bahasa Inggeris

Kelas Fardu Ain (KAFA) menggunakan Bahasa Inggeris turut menarik minat bangsa asing lain.

Kehadiran peserta yang menggalakkan ini terdiri daripada masyarakat Filipina, Afrika dan Laos memenuhi objektif program KAFA ini iaitu member kefahaman Islam dalam sudut fardhu ‘ain dan mengimarahkan masjid sebagai pusat tarbiyah sepanjang hayat.

Kelas separuh hari ini turut diisi dengan kelas Kesempurnaan Wudhu’ dan Tayyamum serta kesempurnaan solat dan Bacaan Surah Fatihah yang disampaikan oleh Ustaz Hafiz Syarafudin Kelvin bin George daripada Islamic Outreach ABIM.

Salah seorang peserta KAFA, Encik Ahmad Hassan Augustinus berasal dari Afrika yang sekarang tinggal di Ampang turut berkongsikan kefahaman beliau. “Islam itu cantik dan mudah dipraktikkan, malah saya baru tahu ada cara alternatif dalam bersuci untuk bertemu Allah dalam solat kita. Saya ingatkan bersuci guna air sahaja rupa-rupanya boleh juga guna debu atau pasir. Teringat tempat asal saya.”

Dalam pada itu, Ustaz Mohd Meeftah Anuar, Pengarah Program KAFA turut merakamkan ribuan terima kasih kepada badan-badan NGO Islam yang terlibat dalam menjayakan program ini. Insya’Allah kita akan teruskan usaha murni ini pada Januari 2010 dengan memberi fokus utama kepada peserta-peserta IPT dari luar negara.

Berita dari Hidayah Centre.

Advertisements

One response to “KAFA Bahasa Inggeris Saudara Baru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s